Sporen van Slavernij – de route

Gratis app met GPS stadswandeling

Bij het vijfjarig bestaan van Kosmopolis Utrecht is in 2011 een korte stadswandeling beschikbaar gekomen over het slavernijverleden van Utrecht. Aansluitend op de publicatie van de wandelgids Sporen van Slavernij door het Center for the Humanities heeft Kosmopolis deze GPS-route uitgebouwd naar bijna 30 routepunten. U kunt via deze website gratis de gelijknamige GPS-gestuurde stadswandeling downloaden als app voor smartphones in een Nederlands- of Engelstalige versie.

Tijdens de GPS-route Sporen van Slavernij worden in de Utrechtse binnenstad vaak goed verstopte details zichtbaar van de slavenhandel – vooral bekend van de West-Indische Compagnie (WIC) – en de rijkdom in geld en nieuwe producten die voortkwam uit deze handel. Ook het streven naar afschaffing van slavernij komt uitgebreid aan de orde.

Samenwerkingspartners

Centre for the Humanities

Bij het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) verschijnt 26 juni 2012 het wandelboek  Sporen van Slavernij in Utrecht. Het is een opmaat naar 2013, het jaar dat in het teken staat van de 150ste jaardag van de afschaffing van de slavernij en tevens de 300ste verjaardag van Vrede van Utrecht.

De Winkel van Sinkel

De applicatie ook te downloaden vanaf de website van het cultureel culinair warenhuis de ‘Winkel van Sinkel’ aan de Oudegracht.