Download 7Scenes app

Ingrediënten: de app, 1 smartphone of iPhone, 1 oortje, 1 stel lekker zittende schoenen, 1 goed humeur, en 2 á 3 uur tijd om te wandelen.

De GPS route wordt gelopen met een app die je op je smartphone kunt installeren. De app is ontwikkeld door 7Scenes. Op het moment is het alleen nog maar mogelijk om de app te gebruiken op de iPhone en op smartphones met een Android besturingssysteem. Andere platforms dan iPhone of Android worden nog niet ondersteund, het ligt wel in de bedoeling dat dit gaat gebeuren.

Download de app van de iTunes store of Android Play Store en installeer deze volgens instructie op je iPhone of Android telefoon.

iPhone app download Android app download

Na de installatie kun je de app met het 7Scenes logo openen. Je krijgt allereerst een kaart van Amsterdam te zien. Rechtsboven in het scherm vind je de info-knop, dit geeft een beknopte gebruiksaanwijzing voor de app en enige suggesties voor het spelen en ook de mogelijkheid om in of uit te loggen en een account aan te maken. Neem de tijd om de quick guide even door te lezen. Het info-scherm geeft je de mogelijk om in te loggen, dit is eenmalig nodig om de app te kunnen gebruiken. Hierbij maakt je een gebruikersnaam en wachtwoord aan (gebruik in beide gevallen een combinatie van cijfers en letters). Volg de instructies op het scherm en voer je gegevens in.

De inlog informatie wordt gebruikt voor de interactie met de app, je kunt je eigen materiaal toevoegen en waarderingen geven. Later kun je met je inloggegevens de door jou gewandelde route op de website van 7Scenes bekijken (inloggen!).

Met je menuknop kun je naar routes of scenes zoals ze worden genoemd.  ‘Sporen van Slavernij Utrecht’ kun je vinden op het tabblad ‘in de buurt’ of opzoeken via het sleutelwoord ‘slavernij’. Met de optie ‘in de buurt’ zie je een lijst met mogelijke routes verschijnen welke zich binnen een kilometer of vijf rond je locatie bevinden. Scroll nu naar beneden tot je de route genaamd ‘Sporen van Slavernij Utrecht’ of ‘Traces of Slavery in Utrecht’ (Engelstalige versie) vindt. Selecteer de route en klik erop. Je kunt nu aan de gang. De info-knop verandert nu in de ‘start’-knop.

Het openingscherm geeft informatie over de route. Je hebt de mogelijkheid om de kaart te bekijken en de loopinstructies door te lezen. ‘Start’ maakt de route actief en plaatst je huidige locatie op de kaart. Ook word je eraan herinnerd om in te loggen als je dat nog niet gedaan hebt. Tegenwoordig kun je de route gebruiken en bekijken ook als je thuis op de bank zit, maar het beste is natuurlijk om te gaan lopen.

Voor het starten van de route worden de mediabestanden gedownload om de app sneller te maken. Dit kost een paar minuten, lukt het downloaden niet in één keer herhaal het dan.

Klik om uit te vergroten

Na het starten van de route krijg je een welkomstboodschap te lezen. Afhankelijk van je smartphone en app heb je aan de onderkant van je scherm of onder de menu knop van je smartphone een aantal symbolen zitten: scene (terug naar het openingsscherm), places (kaart), acties (geeft informatie over je vorderingen), en voeg toe (hier kun je zelf een punt toevoegen voor eigen gebruik).

Voor de rest is het een kwestie van uitproberen. Routepunten kun je handmatig openen, maar in de meeste gevallen openen ze vanzelf bij het passeren. Gebruik voor het optimaal horen van de gesproken teksten een koptelefoontje of oortje. De route kan op iedere gewenste wijze gelopen worden, er is geen vaste volgorde. Vanaf 26 juni is de route uitgebreid tot 30 punten verdeeld over drie thema’s: de verrijking van Utrecht (paars), het slavernijverleden (blauw) en de afschaffing van de slavernij (bruin). Ieder thema kent zo’n 10 punten. Je kunt de route per thema lopen, maar je kunt ook van punt naar punt dwalen. Je ziet  bijna de volledige binnenstad.

Veel plezier,

Het ontwikkelteam.