Welkom bij Sporen van Slavernij Utrecht

Wissel naar mobiele versie 

Deze website toont de resultaten van het project Sporen van Slavernij Utrecht. We zijn het project in 2011 gestart in aanloop naar 2013, de herdenking en viering van 150 jaar afschaffing van de Slavernij.

We merkten dat er in Utrecht relatief weinig aandacht voor was en waren tegelijkertijd nieuwsgierig naar de Utrechtse verhalen rondom dit thema. Eenmaal opgestart, bleken er genoeg historische aanwijzingen in de stad te zijn die aangaven dat ook Utrecht banden heeft met de geschiedenis van slavernij en kolonialisme.

We hebben met hoofdpartner Centre for the Humanities Utrecht en een groot aantal samenwerkingspartners diverse activiteiten georganiseerd, in vier clusters

  1. Keti Koti tafels in  Overvecht met Mercedes Zandwijken
  2. Publieksavonden met professor Catherine Hall (GB), Pulitzerprijs winnares Isabel Wilkerson (VS), kunstenaar Kostana Banovic, antropoloog Camilla Strandsbjerg (De) en socioloog Eric Hahonou (Fr).
  3. Artist in residency van beeldend kunstenaar Marcel Pinas (Su), inclusief exposities in de openbare ruimte van Overvecht en in Galerie Sanaa, en een educatieproject met 8 scholen en ruim 700 schoolkinderen.
  4. Wandelroute, tweetalige gids en app over de Sporen van Slavernij in Utrecht stad.

Interesse in een begeleide wandelroute, een lezing of iets anders? Mail ons info@kosmopolisutrecht.nl