Sporen in Utrecht

De locaties die te bezien zin in de stad en nabije omgeving van Utrecht zijn in te delen naar thema. Zowel in het menu als op de deelkaarten zijn de locaties terug te vinden onder de volgende thematische selecties:

DeelkaartlabelOmschrijving
Bestuurlijk UtrechtLocaties die hebben gediend als woon- of werkadres van personen betrokken bij het bestuur van Utrecht.
Utrecht en de VOCUtrechters betrokken bij de VOC.
Zwarte aanwezigheidDoor de eeuwen heen is er voortdurend sprake van een ‘zwarte’ aanwezigheid in Utrecht.
De elite en financiële belangenVeel Utrechters waren in een positie om te kunnen profiteren van slavernij en kolonialisme.
De kerk en abolitionistenDe kerk., maar ook abolitionisten, hebben voortdurend een tegenkracht tegen de slavernij gevormd. Dit gaat vrij ver terug in de geschiedenis …
Hedendaagse kritiekHoewel het verzet tegen onze betrokkenheid bij slavernij en handel in tot slaaf gemaakten na 1863 lijkt te verstommen, blijft de kritiek op ons slavernijverleden iets dat met enige regelmaat weer voor het voetlicht treedt.
Slavernij in erfgoedEen aantal locaties valt niet echt te vatten onder de bovenstaande thema’s, maar tonen toch een duidelijke link naar de koloniale tijd en slavernij. Ze staan hier gegroepeerds als ‘slavernij (zichtbaar) in erfgoed’.