Colofon

Initiatief

Het project Sporen van Slavernij Utrecht is een initiatief van Kosmopolis Utrecht en een co-productie met het Centre for the Humanities Utrecht.
Idee en projectleiding : Nancy Jouwe.

Samenwerkingspartners: Tori Oso Utrecht, Marcel Pinas, Galerie Sanaa, St. Keti Koti Tafels, Denktank Sociale Cohesie Overvecht, HIK ontwerpers, Pouwerschool, Trajectum college, De Schakel, De Brede School, Kranenburg, Cleophas, St. Vrede van Utrecht.

Privacy statement

Uw privacy is belangrijk voor ons en Sporen van Slavernij Utrecht verzamelt dan ook geen gegevens om met derden te delen. Google Analytics wordt uitsluitend gebruikt om het bezoek aan de site te bestuderen en gebruikt geanonymiseerde gegevens. Stelt u ons een vraag via het contactformulier dan worden de gegevens (naam en e-mail) alleen benut om uw vraag/verzoek te beantwoorden, uw gegevens worden niet verder opgeslagen.

 Teksten wandelgids

Dr. Esther Captain is historica en werkt als onderzoeker bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Amsterdam. Ze is tevens verbonden aan het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. Hier houdt ze zich bezig met het project ‘De koloniale erfenis van de Vrede van Utrecht’, ook wel afgekort als ‘het slavernijproject’. Haar specialisme is het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in de overzeese gebieden en meervoudige, postkoloniale herinneringsgeschiedenissen. Zij publiceerde onder andere Oorlogserfgoed overzee. De erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname (Amsterdam: Bert Bakker, 2010).

Onderzoek wandelgids

Hans VisserDr. Hans (J.J.) Visser is (gepensioneerd) historicus en cultureel antropoloog. Hij werkte tien jaar als docent en zendingswerker in Zambia en Kenia. In Nederland was hij docent en rector aan het Hendrik Kraemer Instituut, het opleidingsinstituut van de Protestantse Kerk in Nederland. Visser is adviseur van de migrantenkerken in Nederland en gids bij het project Kerken Kijken Utrecht. In het kader van het project ‘Sporen van slavernij in Utrecht’ verrichtte hij historisch onderzoek naar de aanwezigheid van de eerste Afrikanen in Nederland.

Ingesproken teksten digitale gids

Denise Jannah studeerde rechten in Utrecht, maar schakelde over naar de muziek. Zij studeerde af aan het conservatorium in Hilversum in de zang en zangpedagogiek. Zij won tal van prijzen waaronder twee Edison Awards en in 2011 de Meer Jazz Award. Daarnaast trad zij op in diverse musicals (A Night at the Cotton Club; Joe, the Musical; Ain’t Misbehaving), bracht verschillende albums uit, en trad over de hele wereld op. In Nederland trad zij zeven maal op tijdens het North Sea Jazz Festival. Op 13 februari 2011 werd op de Nederlandse televisie een documentaire over Denise Jannah uitgezonden. De documentaire werd opengenomen in The Bakers Keyboard Lounge in Detroit (VS).

Website/Route

schermen-en logoDe website ‘Sporen van Slavernij in Utrecht’ en de bijbehorende routes (op de platformen van Google Maps en 7Scenes) is een co-productie van Kosmopolis Utrecht en Schermen& – erfgoed. Schermen& richt haar werk op het ondersteunen van de digitale activiteiten van kleinere erfgoed- en cultuurinstellingen. Dit kan het ontwikkelen van websites of content voor websites zijn, maar ook advies voor het inrichten van digitale wandel- en fietsroutes. Ook het verrichten van onderzoek en het schrijven van subsidieaanvragen behoort tot de activiteiten.

Rechten

  • Tenzij anders vermeldt berusten de rechten op teksten en audiovisueel materiaal op deze pagina’s bij Kosmopolis Utrecht en het Centre for the Humanities.
  • Historisch beeldmateriaal Utrecht: © Het Utrechts Archief, tenzij anders vermeldt.
  • Fotomateriaal Oudegracht 18, Oudegracht 20, Oudegracht 80, Oudegracht 158: © Anna van Kooij.
  • Fotomateriaal Neude 11: © Geerten van Gelder, Anna van Kooij.

Creative Commons-Licentie
Sporen van Slavernij Utrecht van Kosmopolis Utrecht is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op https://sporenvanslavernijutrecht.nl.