Podcasts

De sporen van het slavernijverleden liggen ook in Utrecht en we kunnen deze op verschillende podcasts volgen.

Volg de Utrechtse sporen

In de podcast ‘Volg de Utrechtse Sporen’ volgen Nancy Jouwe en Tessa Hofland de sporen van het Utrechtse koloniale en slavernijverleden.

Als je die sporen volgt, kom je uit bij verhalen over vergaarde rijkdommen voor de stad, gemeente en provincie. Je vindt verhalen over mensen die hier onvrijwillig heen zijn gehaald en de mensen die ze haalden. In Utrecht woonden tegenstanders van de slavernij, en fanatieke voorstanders. Deze geschiedenis reikt tot buiten de stadsgrenzen, denk maar aan slot Zuylen en de Kaapse Bossen.

Gezicht op het slot Zuylen te Oud-Zuilen (gemeente Zuilen) uit het noorden, ca 1600-1620. Tekening van Abraham de Haen uit 1726 (Atlas Coenen van ’s Gravesloot). Bron foto Het Utrechts Archief

De eerste aflevering is te horen vanaf 23 februari, een jaar nadat Utrecht excuses aanbood voor het aandeel dat het stadsbestuur had in het eigen slavernijverleden. In aanloop naar 1 juli volgen meer afleveringen.

Volg de Utrechtse Sporen .. wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht en dankzij het HKU fine arts fellowship van Nancy Jouwe, 2022-2025. Met dank aan Sites of Memory

Utrecht en de Kaapkolonie

Vanaf de tentoonstelling Cape X Utrecht in de Academie Galerie (AG) van de HKU aan de Minrebroederstraat een gesprek met cultuurhistoricus Nancy Jouwe. Zij is medesamensteller van de tentoonstelling en van het boek Slavernij en de stad Utrecht (2021).

Wat was de band van Utrecht met de Kaapkolonie door de eeuwen heen? Hoe herken je het koloniale verleden in het heden?