Expo Cape x Utrecht

HKU-fellow Nancy Jouwe en The Black Archives presenteren: 
Verborgen geschiedenissen van slavernij en haar erfenis.

De tentoonstelling CAPE X UTRECHT duikt in de relatie tussen de Kaapkolonie en Utrecht. Toen de Nederlandse regering en de koning recent hun excuses aanboden voor de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij, werd Zuid-Afrika niet genoemd. Wie herinnert zich de geschiedenis van slavernij in de Indische Oceaan nog? Hoe beïnvloedt deze geschiedenis mensen in het huidige Zuid-Afrika? En waarom is deze geschiedenis in Nederland grotendeels vergeten?

Duizenden jaren lang leefden er |xam, Khoekhoe en vele andere volkeren in Zuidelijk Afrika. Vanaf 1652 vestigde de Verenigde Oost-Indische Compagnie een koloniale nederzetting in de Kaap, die vanaf 1658 volledig afhankelijk was van een inhumaan slavernijsysteem, dat ook Utrecht met de Kaap verbond. Deze geschiedenis legde de basis voor het wrede systeem van apartheid, wat een Nederlands woord is.

CAPE X UTRECHT: Verborgen geschiedenissen van slavernij en haar erfenis is een samenwerkingsproject van HKU-fellow Nancy Jouwe en The Black Archives. De tentoonstelling combineert uniek archiefmateriaal met kunstwerken van Jasper Albinus, Diana Ferrus, Neo Muyanga, Shishani VranckxJudith Westerveld, alumna HKU Photography Farren van Wyk, en Carine Zaayman..

Tijdens de tentoonstelling bieden we een publieksprogramma en rondleidingen aan. Details volgen binnenkort via AG Ruimte voor nieuwe kunst en media HKU.

Tentoonstelling
7 oktober – 4 november
Woensdag – zaterdag 13 – 18 uur

The Erased History of Slavery in the Cape and the Need for Reparations
25 oktober 19 – 20:30u
Online Event – (kostenloze) tickets

Artist Talk
Zaterdag 28 oktober 16 uur
Nancy Jouwe in conversation with Judith Westerveld, Jasper Albinus & Shishani Vranckx (AG) / Artist talk – Nancy Jouwe in gesprek met Judith Westerveld, Jasper Albinus & Shishani Vranckx (AG)

Artist Talk
Zaterdag 4 november 14 uur
Nancy Jouwe in conversation with Carine Zaayman & Farren van Wyk (AG) / Artist talk – Nancy Jouwe in gesprek met Carine Zaayman & Farren van Wyk (AG)

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, schrijver, docent en publiek spreker met een focus op het (post)koloniale heden en verleden, intersectionaliteit en sociale en culturele praktijken.  In 2011 initieerde Jouwe met Esther Captain de stadswandeling Sporen van slavernij Utrecht en als co-redacteur en -auteur publiceerde ze in 2021 Slavernij en de stad Utrecht. Sinds 2022 is ze als fellow verbonden aan de HKU.

The Black Archives (TBA) is een historisch archief en cultureel centrum in Amsterdam waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit Zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. In het kader van het herdenkingsjaar organiseert TBA publieksprogramma’s over onderbelichte aspecten van de slavernij en haar erfenis, heling en herstel. In haar vestiging Amsterdam is de expositie Geen Heling, Zonder Herstel te zien tot eind oktober.