Publieksavonden

Om de kennis en uitwisseling over de verschillende aspecten van de slavernijgeschiedenis te vergroten voor een breed publiek, organiseerde Kosmopolis Utrecht met verschillende samenwerkingspartners publieksavonden. Tijdens deze avonden deelden kennisspecialisten uit de journalistiek, kunst en wetenschap hun kennis op het gebied van slavernij.

Op 27 april 2011 vond de publieksavond Slavery: the Utrecht Connection plaats. Hoofdspreker van de avond was de Britse historica prof. dr. Catherine Hall. In haar onderzoek Legacies of British Slave-ownership heeft Hall zich verdiept in de financiële compensatie die slaveneigenaren hebben gekregen na afschaffing van de slavernij in Groot-Brittanië. Met haar onderzoek werpt zij nieuw licht op het slavernij verleden: het betreft zowel nazaten van de slaven zelf als nakomelingen van de slavenhouders. Hall werd na haar lezing geïnterviewd door Valika Smeulders (antropologe, Erasmus Universiteit).

Isabel Wilkerson

Op 28 september 2011 sprak Pulitzer Price winnares Isabel Wilkinson  over haar boek The Warmth of Other Suns: The Epic Story of America’s Great Migration.

verslag van de lezing van Isabel Wilkerson door Carmelita Serkei (12/10/2011

Op 24 september 2011 vond ‘Insider/Outsider Looks on the Slavery Connection’ plaats. De documentaire May I Enter van Koštana Banović .werd vertoond en daarna vond een publieksgesprek plaats met haar. Banovic maakte een film over de beleving van Candomblé door nakomelingen van Afrikaanse tot slaaf gemaakten in Brazilië.

Op 19 oktober 2011 was de documentaire Yesterday’s slaves. Democracy and Ethnicity te zien. De documentaire, gefilmd in Benin, werd gemaakt door de Deense antropologe Camilla Strandsbjerg en de Franse socioloog Eric Hahonou in het kader van ‘Voices of the South’. De film handelt over de Gando, afstammelingen van slaven in het noorden van Benin (West-Afrika). Beide makers waren aanwezig voor een publieksgesprek na de filmvertoning.