Huis Ruitenberg, st. Barbara- en st. Laurensgasthuis

De Winkel van Sinkel is gebouwd op de plek waar tot ongeveer 1835 Huis Ruitenburg [Rutenburg] en het Sint Barbara en Sint Laurensgasthuis stonden. De grond werd in 1834 door Anton Sinkel gekocht die er een filiaal van de naar hem vernoemde winkelketen liet bouwen. De hoek van de Oudegracht en de Ganzenmarkt is wezenlijk veranderd ook door het verdwijnen van de stadskraan, maar blijft toch duidelijk herkenbaar. Net als voorheen loopt het gebouw door van de Oudegracht naar de Vinkenburgstraat. Het St. Barbara en St. Laurensgasthuis kwamen aan de achterzijde uit op de Vinkenburgstraat, na de bouw van de Winkel van Sinkel stond daar het koetshuis behorend bij de winkel. Nu is dit een aparte winkel, hoewel de gebouwen door een wintertuin verbonden zijn.

  • Afbeelding van de gevel van het vroegere St.- Laurensgasthuis aan de Neude – hoek Vinkenburgstraat te Utrecht. Dit was de achteringang van het St.-Barbara- en Laurensgasthuis aan de Oudegracht bij de Stadhuisbrug te Utrecht. N.B. Op de plaats van deze huizen staat het pand dat gebouwd is als koetshuis bij het pand dat sinds 1917 het adres Oudegracht 158 heeft. C. Osterman, 1834. Coll. Het Utrechts Archief.
  • Gezicht vanaf de werf op de Oudegracht te Utrecht met de Stadhuisbrug uit het  noordwesten, met links de stadskraan en het stadhuis, rechts de voorgevels van  de huizen aan de westzijde van de gracht en op de achtergrond de Domtoren. P.G.  Vertin, 1820. Coll. Het Utrechts Archief.
  • Gezicht op de Oudegracht te Utrecht bij de Stadhuisbrug met de voorgevels van de huizen aan de westzijde van de gracht en de Ganzenmarkt, met in het midden het huis Ruitenberg en het St. Barbara- en Laurensgasthuis, en rechts de hoek van het huis Keijserrijk, met op de voorgrond de stadskraan. De huizen Rutenberg en het St. Barbara- en Laurensgasthuis, later de Winkel van Sinkel, heeft sinds 1917 het adres Oudegracht 158. A. Wijnands, 1837. Coll. Het Utrechts Archief.
  • Gezicht op de Oudegracht te Utrecht bij de Stadhuisbrug uit het westen, met in het midden de stadskraan, links de voorgevels van de huizen aan de oostzijde van de gracht en de Ganzenmarkt en rechts de voorgevels van de huizen Keijserrijk en De Ster. Pen in zwartpenseel in kleur (waterverf). Datering tussen 1780 en 1820. Coll. Het Utrechts Archief.