Eind 16e, begin 17e eeuw woonde admiraal Stephen van der Hagen [van der Haghen; Verhagen] (geboren 1563; gestorven 1624) nabij Utrecht, mogelijk op Slot Zuylen. Hij bezat ook huizen aan het Vredeburg en de Oudegracht. Hij was de eerste admiraal werkzaam voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Van der Hagen was de veroveraar van Ambon, de huidige Molukken, en bevocht ‘moorse’ piraten bij Goa, het tegenwoordige India. Hij was een tegenstander van het harde beleid van de VOC bij het veroveren van een monopolie op de handel in kruidnagelen. Samen met Gouverneur-Generaal Laurens Reaal schreef hij met afkeuring over de meedogenloze manier waarop Heeren XVII met de belangen en het recht van de Molukse bevolking omsprongen. Hij zag meer in het verruimen van de eigen aanvoer en een verbeteren van de concurrentie.
Hij overleed in 1624 aan de pest en werd begraven in de Jacobikerk, alwaar hij op deze route gesitueerd is. Er is geen grafsteen meer zichtbaar, omdat zijn graf is geruimd.
Het vaak getoonde portret met baard is – ondanks het onderschrift – geen representatie van Van der Hagen, maar waarschijnlijk een reproductie van een portret van koning Joao III van Portugal. De afbeelding stamt uit een reisverslag uitgegeven in 1663.
Meer informatie
Op Wikipedia is een uitgebreider biografie over Steven van der Hagen (Stephen van der Haghen) te vinden.
Zie ook de informatie op deze site over de VOC, de WIC en slavernij binnen en buiten Nederland.