Ontstaan wandeling

De Sporen van Slavernij Wandeltour in Utrecht is in november 2011 gelanceerd vanuit de Winkel van Sinkel in Utrecht. Het maakte onderdeel uit van Sporen van Slavernij Utrecht, (2011-2012) een erfgoed project van Kosmopolis Utrecht dat bestond uit verschillende onderdelen: Keti Koti Tafels, een invented tradition met eten; het delen van verhalen en rituelen rondom slavernijgeschiedenis; een Artist in Residency met beeldend kunstenaar Marcel Pinas, een marron uit Suriname; lezingen, een filmreeks en de ­Wandeltour, wandelgids en wandel-app.

Met de tijdens het project geïntroduceerde app die werd ingesproken door Denise Jannah kon men op een eigen gekozen moment de tour kon lopen. Hier werd veel gebruik van gemaakt maar steeds vaker kwam het verzoek om een wandeltour die je samen kon doen. Men had behoefte samen te luisteren, vragen te stellen, discussies te hebben en inzichten te krijgen en dit werkte beter door gezamenlijk te wandelen.

Met het verschijnen van de publicatie Slavernij en de Stad Utrecht (Walburg Pers, 2021) en het vernieuwen van deze website zijn er ook nieuwe elementen toegevoegd aan de wandeling.

De wandelingen hebben een laag instapniveau, iedereen kan meedoen, mits men mobiel genoeg is.

Je wordt welkom geheten door een gids die tijdens de wandeling historische feiten over plaatsen en personen vertelt en  naar biografische aspecten en werk van genoemde personen verwijst, bijvoorbeeld door het voordragen van een gedicht. De verhalen worden gekoppeld aan de gebouwde omgeving.

De gids positioneert zichzelf qua kennis, etniciteit, relatie tot het onderwerp en nodigt je uit om jezelf actief te verhouden tot de verhalen die gedeeld worden. Hoeveel weet je zelf, en wat voel je erbij?