De Vrede van Utrecht: Asiento de Negros

In de zeventiende eeuw waren de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de Westindische Compagnie (WIC) als particuliere handelsondernemingen namens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden actief. Ook de Spaanse koningen lieten de handel niet over aan willekeurige vrije handelaren. Zo gaven zij het monopolierecht tot de handel in mensen voor een beperkte periode uit aan een speciale begunstigde. De term hiervoor was het Asiento de Negros. Het Spaanse woord asiento is een verouderde term voor het in- of uitboeken van goederen. Het Asiento de Negros staat voor het in- en uitboeken van zwarten, waarmee zwarte Afrikanen werden bedoeld die niet als mensen, maar letterlijk als goederen werden beschouwd.

Balthasar Coijmans, vrijheer van Streefkerk en Leckerland en Joseph Coijmans (hier afgebeeld), vrijheer van Nieuwwaal en Bruchem, beiden wonend te Haarlem, waren in de tweede helft van de 17e eeuw namens de WIC betrokken bij de slavenhandel door het Asiento. Balthasar was van 1685-1688 bezitter van het Asiento.

De Vrede van Utrecht, ondertekend in het Utrechtse stadhuis op 11 april 1713, maakte een einde aan de Spaanse Successieoorlog en verdeelde de macht op wereldschaal. Een van de bepalingen in de Vrede van Utrecht was dat Spanje het Asiento de Negros aan Groot-Brittannië toewees. Engeland groeide door het nieuwe machtsevenwicht en het Asiento de Negros uit tot een wereldmacht in de handel en op maritiem gebied. Vanuit Liverpool en andere havensteden vertrokken slavenschepen voor de trans-Atlantische oversteek. De Republiek verloor zijn positie als grote mogendheid.

Meer informatie

  • Op Wikipedia staat onder het kopje Asiento uitgebreide informatie over het Asiento de Negros, de rol van de WIC hierbinnen en het monopolie dat Engeland na de Vrede van Utrecht op de handel in slaven verwierf.
  • Ook op Wikipedia vind je een uitgebreide beschrijving van de Vrede van Utrecht uit 1713 en verwijzingen naar alle aldaar gesloten verdragen.
  • In een animatiefilmpje wordt uitgelegd waarom de Vrede van Utrecht herdacht wordt in 2013.
  • Afbeelding: Joseph Coymans, met familiewapen, drie koppen en nekken van zwarte ossen, door Frans Hals in (1644). Wadsworth Atheneum, Hartford Connecticut (afb.: Wikepedia)