Slavernij in Utrecht (livestream boekpresentatie)

Datum/Tijd
Date(s) - 30 juni 2021
15:15 - 16:15

Locatie

Categorieën


UITNODIGING

Boekpresentatie ‘Slavernij en de stad Utrecht’

 Op 30 juni om 15.45 uur nemen burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ in ontvangst. Het boek wordt aangeboden door de onderzoekers, als onderdeel van een breder programma rond de herdenking van Keti Koti in de Bibliotheek Neude.

De onderzoekers, de gemeente, de Bibliotheek Utrecht en Het Utrechts Archief nodigen u van harte uit om online bij deze presentatie aanwezig te zijn. De lezing vindt plaats via deze livestream vanuit de theaterzaal van de Bibliotheek Neude.

Programma:

15.00 uur Digitale livestream staat open met beeld en muziek.
15.15 uur Welkom door presentatrice Natalja Macnack.
15.20 uur Plengoffer door mevrouw Gina Avans.
15.30 uur Welkomstwoord directeur De Bibliotheek Utrecht, Deirdre Carasso.
15.33 uur Introductie en conclusies door Nancy Jouwe, namens redactie boek.
15.45 uur Aanbieden eerste exemplaar aan burgemeester Dijksma en wethouder Voortman. Fotomoment en reactie burgemeester.
16.00 uur Vraaggesprek met wethouder Voortman.
16.10 uur Performance theaterproductie Sites of Memory door Jörgen Gario en Jennifer Tosch.
16.15 uur Afsluiting door presentator Natalja Macnack.

 

Later op de avond is er in de bibliotheek nog een inhoudelijk cultureel publieksprogramma rond het Utrechtse onderzoek. Dit kunt u ook bijwonen via livestream.

 

Aanleiding en onderzoek

De gemeenteraad heeft in juli 2019 met een motie gevraagd om een onderzoek. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe heeft hierop in opdracht van de gemeente Utrecht het onderzoek uitgevoerd, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In het onderzoeksteam zaten naast Nancy Jouwe ook Matthijs Kuipers, docent Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Remco Raben, Universitair Hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het Utrechts Archief vormde met ruim 31 kilometer aan archiefstukken een belangrijke basis voor dit onderzoek. Joyce Pennings, archivaris van Het Utrechts Archief, ondersteunde de onderzoekers bij hun zoektocht.

 

In het boek staan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek over de rol die het Utrechts stadsbestuur en de stad in de slavernijgeschiedenis van Nederland had. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente Utrecht. Utrecht gaat zich naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten beraden op mogelijke excuses. Naar verwachting volgt hierover in oktober 2021 een besluit.

 

Ik hoop u op 30 juni te mogen begroeten,

Met vriendelijke groet,
mede namens de onderzoekers, bibliotheek Utrecht en het Utrechts Archief.

Linda Voortman,
Wethouder Diversiteit.